İçeriğe geç

Tezkire Metin Türü Nedir

Tezkire türü nedir?

Kelimenin tam anlamıyla “bahsedilen, anılan” anlamına gelen tezkire, Fars ve Türk edebiyatında insanların yaşamlarını, eserlerini ve edebi kişiliklerini anlatan eserlerin ortak adıdır. Tezkireler ilk olarak İran edebiyatında ortaya çıkmıştır.

Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?

Şairlerin biyografilerini içeren tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.

Tezkire nedir Osmanlı?

Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.

Tezkire nedir makale?

TEZKİRE: *Tezkire’nin kelime anlamı “anılan, zikredilen, zikredilen”dir. *Farklı mesleklerden önemli kişilerin hayatlarını anlatan eserlere “Tezkire” denir. *İlk olarak İran edebiyatında ortaya çıkmıştır.

Tezkire hangi edebiyatta kullanılan bir türdür?

Öz. Arapça bir kelime olan tezkire, hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.

Tezkire heşt behişt hangi tür?

Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.

Tezkireler ne anlatır?

Tezkire, bir terim olarak belirli bir alanda tanınmış kişilerin ve genel olarak şairlerin yaşamlarını, şiirlerinden örnekler vererek anlatan eserlere denir.

Tezkire kaç bölümden oluşur?

Devletşâh Tezkire bir giriş ve yedi bölümden oluşur. Daha sonra Nevâî Tezkire’sini sekiz bölüme ayırır ve “sekiz bölüme ayırma” geleneği Latîfî’ye kadar devam eder. Sadıkî ve Sehî biyografilerini Molla Câmî ve Nevâî gibi sekiz bölüme ayırırlar.

İlk şair tezkiresi kimin?

Bu eserlerde genellikle şairler ayrım gözetmeksizin ele alınmakta, az veya çok hayatları hakkında bilgi verilip ardından şiirlerinden örnekler kaydedilmektedir. Edebiyatımızda bu alanda yazılmış ilk tezkire Ali Şîr Nevâî’nin (ö. 1501) Mecâlisü’n-Neföis’i, sonuncusu ise Fatin Davud’un (ö.

Tezkir ne demek dini?

Sözlükte, “hatırlamak, hatırlamak” anlamına gelen zikr kökünden türetilen tezkire (çoğulu tezâkir), “hafızayı uyandıran bir şey” anlamına gelir. Terim olarak, antik çağda yazılmış biyografik-antolojik bir eseri ifade eder.

Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?

TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ (HİKMET), 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından Şeyhülislâm Ârif Hikmet’in yazdığı şair biyografisidir ve yaratılış tarihi bilinmemektedir. 1000/1592 ile 1252/1836 yılları arasında yetişen şairlerin biyografilerini içeren Tezkire, hurûf-ı hecâ düzeninde yazılmıştır.

Heşt Behişt ilk nedir?

Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.

Zübdetü L eşar ne demek?

Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.

Fatin tezkiresi kimin eseri?

Bu çalışmada Davud Fatîn Efendi’nin biyografileri ve biyografik gelenek içerisindeki yeri ve konumu ele alınmaktadır.

Tezkiretü Ş Şuara kimin?

TEZKİRETÜ’Ş-ŞUARÂ VE TABSİRATÜ’N-NUZAMÂ (LATÎFÎ), Edirneli Sehî Bey’in (1538) tezkiresinden sonra Anadolu’da yazılan ikinci tezkiredir.

Tezkire kaç bölümden oluşur?

Devletşâh Tezkire bir giriş ve yedi bölümden oluşur. Daha sonra Nevâî Tezkire’sini sekiz bölüme ayırır ve “sekiz bölüme ayırma” geleneği Latîfî’ye kadar devam eder. Sadıkî ve Sehî biyografilerini Molla Câmî ve Nevâî gibi sekiz bölüme ayırırlar.

Tezkire yazarları kimlerdir?

Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.

Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?

Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.

Tezkir nedir islamda?

Terim olarak Tezkire, belirli bir alanda ünlü kişilerin ve genel olarak şairlerin hayatlarını anlatan ve şiirlerinden örnekler veren eserdir. Tezkiralar birçok alanda yazılmıştır. Tezkiretü’ş-Şuara, Tezkiretü’l-Evliyâ, Tezkire-i Osmâniye, Tezkiretü’l-Hattatîn gibi çeşitli konularda biyografiler bulunmaktadır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Cennetteki Güzel Gözlü Kızın Ismi Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Otele Gelen Escort