Çaykaralılar nereli?
ÇaykaraLandTürkeiProvinzTrabzonGeografische RegionSchwarzmeerregionVerwaltung18 weitere Zeilen
Çaykara hangi Türk boyundandır?
Çaykara ilçesine bağlı Şahinkaya köyünün eski adı olan Şor kelimesi, tarih boyunca Hakasya, Dağlık Altay Özerk Cumhuriyeti, Kazakistan, Ukrayna ve Gürcistan’da yaygın olan Peçeneklerin bir koludur (kabilesidir). [1] Of-Hayrat’a bağlı Korkut köyünün adı ise Peçenek reisinin adından gelmektedir [2].
Trabzon Çaykara Alevi mi?
Bugün yetki alanımız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse tamamı- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli Vilayetnamesi’nde, H.
Çaykara hangi ilin?
Trabzon İli’nin altı ilçesinden biri olup, deniz kıyısından içeride yer almaktadır. İlçenin yaşam alanı 420 km2’dir. Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt devlet yolu Solaklı Deresi’ni takip eder. Bayburt İli sınırları içerisinde bulunan Soğanlı Dağları’nın yüksekliği 4,2 km’dir.
Çaykara ismi nereden gelir?
İlçemizin 27 Şubat Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır. İlçemiz “Çaykara” adını Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yerdeki taşlardan çıkan “Çaykara suyu”ndan almıştır.
Çaykaralılar Rum mu?
En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.
Çepniler hangi illerdedir?
Çepniler günümüzde ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt illerinde yaşamaktadırlar.
Lazlar hangi Türk boyundan?
Lazlar Türk değil, Kafkas kökenli bir halktır. Genel kanı Gürcü kökenli oldukları yönündedir. Karadeniz bölgesindeki nüfusları en fazla 200.000, en az 80.000’dir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka’da yaygın olarak yaşarlar.
Çaykara neyi meşhur?
1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.
Trabzon çepnileri Alevi mi?
1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz’de Ruslara karşı direnen Çepniler, yenilgiden sonra göç etmişler ve ilk olarak bu göç yolu üzerinde bulunan Şalpazarı’na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43) Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünni’dir.
Trabzonda Alevi köyü var mı?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir.
Çepnilerin kökeni nereden gelir?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Çaykara nereli?
Çaykara (Romeika: Κατωχώρι, Kadahor) Türkiye’nin Trabzon ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 574 km2’dir ve nüfusu 13.070’dir (2022). 2023’ten beri Çaykara’nın belediye başkanı Hanefi Tok’tur (AKP). Çaykara (Romeika: Κατωχώρι, Kadahor) Türkiye’nin Trabzon ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 574 km2’dir ve nüfusu 13.070’dir (2022).
Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?
İlçenin tarihi genel olarak Trabzon tarihi ile ilişkilidir. Tarihi bilgilere göre Lazların ataları olan Kolkhlar, bölgede tespit edilen en eski halktır.
Çaykara ne zaman ilçe oldu?
Çaykara, 1 Ocak 1948 tarihinde ilçe olmuştur.13.05.
Trabzon’a gelen Araplar nereli?
Trabzon’a gelen Arap turistlerin çoğunluğu genellikle Orta Doğu’daki Arap ülkelerinden gelmektedir. Arap turistler arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden gelen turistler en yaygın olanlarıdır.
Trabzon’da yaşayanlar nereli?
TRABZON’DA EN ÇOK GÜMÜŞHANELİ, EN AZ TUNCELİ OLUP, Trabzon merkez ilçesinde yaşayanların çoğunluğu Trabzon nüfusuna kayıtlıdır. Trabzon’da diğer şehirlerden 118.534 kişi yaşarken, nüfusun geri kalanı Trabzon sakinlerinden oluşmaktadır. TUİK verilerine göre, Gümüşhane’den en çok kişi Trabzon’da, en az kişi ise Tunceli’de yaşamaktadır.
Çaykara neyi meşhur?
1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.
Trabzon Çaykara kaç?
Trabzon Havalimanı ile Çaykara arasındaki mesafe 75 km’dir.