Büyük ve küçük ünlü uyumu kuralı nedir?
Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü kalınsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olur; ilk hecedeki ünlü inceyse, diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur. Büyük ünlü uyumunun kuralları [2, 3]: Bizim dilimize yabancı dillerden alınan sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz.
Kalınlık ve incelik uyumu nedir?
1) Kalın-ince uyum (ana ünlü uyumu) Türkçe sözcüklerde kalın ünlülü (a, ı, o, u) heceler kalın ünlüyle; kalın ünlülü (e, i, ö, ü) heceler kalın ünlüyle telaffuz edilir: okulundan, oğlumuzla, gömleğin, arkandan vb.
Büyük ünlü uyumu hangileri?
Kurallar. Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü (a, ı, o, u) varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın gösterilir: adım, ağız, ayak, boyunduruk, burun, dalga, yutmak.
Ünlü uyumu nedir örnek?
Türkçede ünlüler iki ünlüye ayrılır: kalın ve ince. Düşük ünlüler a, ı, o ve u, ince ünlüler ise e, i, ö ve ü’dür. İnce veya kalın olsun, tüm ünlüleri içeren kelimeler, üst ünlüler için uyum kuralını izler. Örnekler: “Swing”, “Pillow”, “Laurel”, “Seed”.
Geniş ünlüler nelerdir?
Geniş ünlüler: a, e, o, o. Dar ünlüler: ı, i, u, ü
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Küçük Ünlü Uyumu Nerede Aranmaz?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Büyük ünlü uyumuna aykırılık nasıl bulunur?
– Bileşik kelimelerde büyük ünlüler için uyum kuralına gerek yoktur. – Ana, kardaş ve alma gibi kelimeler Türkçe kökenlidir. Ancak zamanlar dilimize anne, kardeş ve elma kelimeleri olarak girmiştir. Bu durumda büyük ünlülerin uyumu çelişmektedir.
Anne büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Bunlardan bazıları şunlardır: anne, dahi, elma, bildiğiniz gibi inanan, kız kardeş, şişman. Alıntı kelimelerde büyük ünlü uyumu gerekmez: uyum, badem, ceylan, tütsülenmiş balık, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, güç, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğil, ziyaret.
Küçük ünlü uyumu nedir TDK?
Bu bağlamda, çift ünlüler (a, e, ı, i) ve yuvarlak ünlüler (o, ö, u, ü)’dür. Küçük ünlü uyumu nedir? Bir Türkçe sözcüğün ilk hecesi çift ünlü (a, e, ı, i) içeriyorsa, sonraki heceler çift ünlü içermelidir.
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Türkçede kalın ünlüleri kalın inceleri genellikle ince ünlüler izler hangisi bu kurala uymamaktadır?
Majör ünlülerin uyumu, bir kelimedeki ünlülerin ince mi yoksa kalın mı olduğuna bağlıdır. Türkçe bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır; ilk hecede arka ünlü varsa, diğer hecelerde de arka ünlü olmalıdır. Bu kurala majör ünlü uyumu veya düşük-ince uyum denir.
Büyük ünlü uyumu ve küçük ünlü uyumu arasındaki fark nedir?
Büyük ünlü uyumunda ince ve kalın ünlüler kullanılırken, küçük ünlü uyumunda düz ve yuvarlak ünlüler kullanılır. Büyük ünlü uyumundan daha karmaşık görünse de, küçük ünlü uyumunun mantığı da oldukça basittir.
Düzlük yuvarlak uyumu nedir?
Küçük ünlü uyumunda, Türkçe sözcüklerdeki ünlülerin uyumu “düzlük-yuvarlaklık” açısından kontrol edilir: Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise (a, e, ı, i), diğer ünlüler de düz olacaktır. Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü yuvarlak ise (o, ö, u, ü), diğer ünlüler ya dar yuvarlak ya da düz geniş olacaktır.
Türkçede ünlü uyumu var mı?
Not: Türkçe bir sözcük büyük ünlü uyumuna uymalıdır. Bir sözcük büyük ünlü uyumuna uymuyorsa büyük ihtimalle Türkçe değildir. Türkçede basit ünlüler (a, e, ı, i) basit ünlülerden (a, e, ı, i) sonra gelir. Yuvarlak ünlüler (o, ö, u, ü) düz, geniş ünlüler (a, e) veya dar yuvarlak ünlüler (u, ü) tarafından takip edilir.
Küçük ünlü uyumu Nedir 4. Sınıf?
Bir sözcüğün ilk hecesi yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) içeriyorsa, sonraki hece de yuvarlak ünlü (u, ü,) veya basit ünlü (a, e) ile bitmelidir. Bu temaya uyan sözcüklere küçük ünlü uyumu denir.
Küçük ünlü uyumu Nerede Aranmaz?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Küçük ünlü uyumu nedir TDK?
Küçük ünlülerin uyumu bu kurallardan biridir. Genel olarak, kelimenin ilk hecesi düz, yuvarlak “a, e, ı, i” harflerini içeriyorsa, sonraki heceler de aynı olmalıdır. Aynısı yuvarlak ünlüler için de geçerlidir. “o, ö, u, ü” harflerini dar “u, ü” harfleri veya geniş “a, e” harfleri takip etmelidir.
Küçük ünlü uyumu Nedir 3. Sınıf?
Tüm isim ve fiil sözcüklerindeki düzlük ve yuvarlaklık kuralına küçük ünlü uyumu denir. Bu kural ile büyük ünlü uyumu arasındaki temel fark, tüm sözcüğü değil, iki hece arasındaki uyumu dikkate almasıdır. Örneğin, dört heceli bir sözcükte, ilk hecenin ünlüsü yalnızca ikinci heceden sorumludur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ay Burcu Neye Göre Değişir